M'acosto a l'Auditori de Barcelona per veure quins concerts farà l'OBC aquesta temporada: Mahler, Beethoven, Xostakóvitx, Brams. El Liceu ofereix Txaikovski, Beethoven, Mozart i òperes de Verdi. Anem a veure el Palau de la Música: Bach, Txaikovski, Bach, alguna proposta alternativa i un sol concert de cobla.
Podria criticar que sempre es representen les mateixes obres arreu, com la Cinquena i la Novena de Beethoven, que sovint les veig anunciades arreu i al mateix any. També solc veure la Simfonia del Nou Món, Resurrecció i Tità de Mahler, qualsevol peça de Mozart, òperes de Verdi, i a vegades ni tan sols canvien l'orquestra que toca. És a dir, any rere any, la programació que atrau a més gent segueix present, i l'oferta de simfonies poc interpretades o d'òperes desconegudes del mateix Verdi, segueixen al calaix de qui controla el calendari i els diners.
Però la crítica que vull fer, no tan sols va dirigida a aquell que es mou entre les obres dels principals vint compositors que sonen avui dia a les sales esmentades, cada cop menys freqüentades per la societat, sinó també a aquell que només busca obres dels vint autors que comentava. Crec que cal augmentar l'oferta de concerts on s'interpretin peces de compositors menys coneguts. Bernstein o Sibelius comencen a guanyar interès en aquest sentit, fins i tot el jazz i la música tradicional, que ja fa anys que s'han oficialitzat, realitzen concerts en aquests espais. Però què ens passa amb els catalans que disposen de repertori antic, clàssic o contemporani?
(Disc enregistrat al Concert del Tricentenari, on s'interpretaven obres del català Salvador Brotons, i, per variar, Txaikovski i Beethoven) |
Sabem que tenim compositors coneguts, alguns s'hi dediquen completament compaginant-ho amb direcció o ensenyament. Altres ja són morts i ens han deixat una herència molt valuosa. Però rarament podrem veure un concert amb obres de Jordi Cervelló, Salavador Brotons o Albert Guinovart. L'Auditori de Girona ofereix concerts de molts gèneres diferents, excel·lent, com de cobla, música pop o cantautors. Però els referents de la música clàssica segueixen sent els clàssics d'arreu.
El fet de no programar concerts d'autors catalans, fa que aquests no siguin coneguts, i com que la gent no els coneix, si en fessin, tampoc hi aniria massa gent. I en aquesta situació, la sala que ho organitza s'interessa més pel tema econòmic, on hi hagi més oferta.
Així doncs, actualment on podem trobar concerts de compositors de casa? A les places de molts pobles s'escolten cobles i grallers, i alguns valents ja fan un salt a algun gran teatre. Però ara per ara, la música clàssica només té espai a aquests llocs esmentats al començament.
Així doncs, actualment on podem trobar concerts de compositors de casa? A les places de molts pobles s'escolten cobles i grallers, i alguns valents ja fan un salt a algun gran teatre. Però ara per ara, la música clàssica només té espai a aquests llocs esmentats al començament.
0 comentaris