La identitat dels noms

By Unknown - de gener 23, 2014






  - Què us sembla si ens diem “Les Caramelles”?
     - “Caram, elles!”
     - I “Les Tietes”?
      - Naltros som… les “Això Rai”!



Sembla mentida el que pot arribar a costar trobar un nom per a un grup de música i encara més quan no és un projecte nou, sinó que es tracta d’un canvi de nom fortuït a quelcom existent, quelcom amb una personalitat, una imatge i una identitat pròpia ja forjada.



Cadascun de nosaltres tenim un nom que forma part del nostre jo, de la nostra identitat personal que, d’una manera o altra, ens dóna informació sobre elements propis (familiars, culturals, personals...) que ens marquen com a individus i que conformen la nostra història. “Hola, qui ets?”  i tots responem amb el nostre nom sense que la pregunta ni tan sols demani aquesta resposta directament. Si més no, mai ens ho pensem dues vegades: “Hola sóc l’Anna, encantada”. Però per què ets l’Anna? Formular aquesta resposta amb el verb ser ja suggereix que darrere d’un simple nom hi ha molt més que això. Darrere el nostre nom hi ha, doncs, tota la nostra persona? La nostra manera de ser –físicament i psicològica– és intrínseca al nom que un dia els nostres progenitors van decidir que ens esqueia? Els nostres ideals, tot allò que ens interessa i ens fascina, el que ens agrada i el que no, la manera com riem, com parlem, d’allà on venim, fins i tot allò que ni tan sols nosaltres mateixos som capaços de percebre sobre la nostra persona.

Per tant, si un nom personal diu ja tantes coses de nosaltres mateixos pel simple fet d’existir dins d’una realitat compartida, el nom d’un grup musical què ens diu? Ens parla de la seva música, dels seus integrants, de la seva imatge...? És clar que si ens parla de tot això no és una tasca fàcil triar-ne un.

Ara pensem què passaria si d’un dia per l’altre algú volgués canviar-nos el nom amb el que sempre hem existit i al voltant del qual hem construït la nostra personalitat. Resultaria estrany, oi? Seria com perdre la identitat precisament. Ens giraríem pel carrer si ens cridessin amb un nom que sentim que no ens pertany?



Així, doncs, canviar un nom a un grup de música ha d’implicar un canvi: en el format, potser en la imatge, en el tipus de música... en tot cas, suggereix una voluntat de renovació. Quants grups s’han canviat el nom per “trencar” amb el seu passat i presentar-se amb una idea nova...! La música, doncs, necessita un nom, perquè des del moment en què se n’hi assigna un passa a ser això i no allò altre. El nom ens diferencia i ens identifica.


-   Hem muntat un grup de música amb uns quants amics!

-   Ah, i com us dieu?



El nom que triem, a priori, ja dirà alguna cosa de la nostra música, del seu caràcter, de la imatge que volem donar com a grup. Amb el temps i a mesura que el grup es vagi consolidant, les lletres i la música es nodriran d’aquesta personalitat i el nom artístic reflectirà també, en part, el que la música vol expressar. Pensem què implicaria un canvi de nom sense cap altre canvi aparent en la música ni en la imatge del grup. Què suposaria canviar una cosa que sembla tan simple però que amb el temps sembla que agafa tant de protagonisme en el nostre recorregut personal i també artístic?

Al final tot prové del mateix recurs: posar etiquetes. Podem estar-hi d’acord o no, ens poden ser útils o fer-nos més nosa que servei; no obstant, aquestes són etiquetes que ens identifiquen i ens diferencien, parlen de nosaltres o, si més no, fem que parlin de nosaltres.









  • Share:

You Might Also Like

0 comentaris