Repàs Històric de l'Esmuc (2001-2006)

By Oriol Grèbol - d’abril 07, 2016

Del 2001 al 2006 van passar moltes coses al món, a Catalunya, a Barcelona. Coses bones i coses no tan bones. Culturalment, segurament vam patir un endarreriment, una contínua davallada que ens pensàvem que tindria fi, però per culpa de la crisi aquest final s’està allargant encara. Parlo de l’interès cultural de la gent, perquè institucionalment, aquest declivi constant no s’ha volgut evitar.

Però hi ha un fet insòlit que ens sorprendria si passés actualment. El febrer de 2001 s’anunciava a La Vanguardia i a altres mitjans el naixement de l’Escola Superior de Música de Catalunya, ubicada a sobre de l’auditori i al costat del Teatre Nacional de Catalunya. L’edifici també passaria a allotjar el Museu de la Música de Barcelona i es tenia previst construir una gran plaça o parc comú amb el TNC. Al principi l’Esmuc es va instal·lar en uns locals de Sant Andreu, passaria a ser una mena d’universitat, com declarava la Revista Musical Catalana (RMC-Edició Juny 2001), que s’encarregaria de formar els futurs intèrprets, musicòlegs, pedagogs, directors, etc., de Catalunya, un dels països amb menys músics estudiants, però que es convertiria en un dels pocs que ofereix estudis superiors. S’esperava una primera fornada de 135 estudiants i molts professors professionals.

El nou edifici de l’Esmuc es va acabar de construir el juny de 2002. Va ser dirigida per Gerard Claret fins al juny de 2005, moment que entraria Salvador Mas, envoltat d’uns prop de 600 músics.

Entre molts esdeveniments remarcables, al setembre de 2005 es va realitzar la Trobada Internacional de Música Computeritzada organitzada per Xavier Serra dins el 31è Congrés de Música Digital, compartint espais amb l’Auditori i la Sala Metrònom. També cal esmentar la primera gran sortida de l’Esmuc fora de Catalunya. Al juny de 2006 es va realitzar un viatge a Sant Petsburg.


Com és d’esperar, l’Esmuc sempre ha col·laborat amb l’Auditori, el Museu de la Música i el Teatre Nacional en projectes compartits. Un d’ells és l’estrena d’una obra de teatre de Carlos Santos, on 10 músics estudiants van col·laborar en l’estrena. L’Escola també ha liderat projectes propis com el Premi Joan Guinjoan. 

  • Share:

You Might Also Like

0 comentaris