L'empremta de Paco de Lucía

By Unknown - de març 05, 2014

La pèrdua d’un dels més grans guitarristes de flamenco, considerat llegenda de la guitarra,ha tingut un fort impacte social:  “Mor el guitarrista de flamenc Paco de Lucía” “Se fue el flamenco universal”, “La muerte de Paco de Lucía deja huérfana la guitarra flamenca” “Paco de Lucía muere en México de un ataque al corazón”...van ser alguns dels titulars que, fa una setmana, encapçalaven els diaris. I és que, en qüestió de minuts, tots els mitjans de comunicació i les xarxes socials anaven plens d’aquesta trista notícia. Francisco Sánchez Gómez, que era el seu nom real, va morir als 66 anys quan jugava amb un dels seus fills a la platja de Cancun (Mèxic) el passat dimarts 26 de ferber.

Nascut a Algesires el 1947, Paco de Lucía fou, junt amb Camarón de la Isla (1950 – 1992), un emblema de la renovació i difusió del flamenc, unint aquest amb altres músiques com el blues, el jazz o la bossa nova.
La carrera de Paco de Lucía –iniciada el  1963 amb Los Chiquitos de Algeciras, disc que va fer amb el seu germà, Pepe de Lucía– es veu reflectida en 36 àlbums i un de coplas inèdit, el qual havia de sortir aquest abril sota el títol de “Canción andaluza”.
Va ser el 1973 quan Paco de Lucía va fer un salt a la “fama”, renovant el flamenco més clàssic del moment acompanyant-lo amb percussió,  amb l’àlbum “Fuente y caudal”, i conquerint el públic més jove amb la rumba Entre dos aguas, que fins i tot es va arribar a sentir dins les discoteques! De forma progressiva, aquesta bomba d’energia i virtuosisme s’anava obrint a nous camins, innovant aquesta música que, des de petit, l’havia acompanyat.

Tot un geni, de ben cert. Caracteritzat per la seva discreció, timidesa i serietat, Paco de Lucía a més a més, es mostrà sempre humil –alguns dels seus breus escrits, junt amb comentaris de companys seus, ho reflecteixen clarament–, característica que, sovint, en el món musical costa de trobar i per això, des del meu parer, és de gran importància.

Quina empremta haurà deixat realment Paco de Lucía? Hi haurà algun successor a la seva altura i amb tant d’impacte al món de la guitarra flamenca? Personalment, estic segura que, com tants altres músics innovadors que hi ha i hi ha hagut, ha influït a més camins dels que ens pensem. 

  • Share:

You Might Also Like

0 comentaris