La música clàssica no ens mola

By Unknown - de març 12, 2014



Segurament si féssim un qüestionari a uns quants joves sobre quins tres gèneres musicals s’emportarien a una illa deserta, la música clàssica es trobaria en la majoria dels casos fora de la llista. Per què els joves estan tan allunyats del panorama clàssic? La música clàssica no està prou modernitzada per a ells? Què està passant?

El nostre dia a dia està ple de milers d’estímuls. Ens atipem de molta informació que circula en un mateix moment i de manera constant. Ens costa parar atenció a una sola cosa molta estona i sovint la nostra ment es troba suspesa en futur–passat, oblidant el fet d’assaborir els detalls del moment. I en el cas de la música, trobo que aquests fets es veuen reflectits en la manera que tenim d'entendre-la i d'escoltar-la.
Si pensem en els reproductors en línea, disposen de bases de dades  monstruoses que ens ofereixen un ventall musical amplíssim, així que en 2, 5 o 10 minuts podem assimilar una quantitat de música totalment diferent. A qualsevol hora i moment és possible  escoltar el que ens vingui de gust amb un sol clic i no parlem del carrer! La música de fons de qualsevol centre comercial, bar, botiga, ascensor... En definitiva, és increïble la música que podem arribar a absorbir en un sol dia.
Així doncs, amb aquest panorama, resulta cada cop més difícil plantar-te en alguna sala o auditori i parar atenció a alguna simfonia o òpera sencera de Mozart, Wagner o algun altre clàssic. I m’estic adreçant i assenyalant amb el dit exclusivament a aquestes noves generacions que es troben submergides en aquest boom tecnològic. Ens falten molts més joves!
En un concert de música clàssica trobem aproximadament una franja d’edat a partir dels 35, unes generacions que no han crescut envoltats de tanta tecnologia i que segurament encara guarden  molts cedés, alguns vinils o fins i tot cassets en algun racó de casa. La música s’escoltava en aquells suports musicals que només podien fer-los sonar en alguns aparells i que, alhora, obligaven l’oïent a escoltar de dalt a baix totes les cançons. Ara, sonen moltes cançons aleatòries i la majoria es troben surant per la xarxa fora del seu propi context.
Podríem preguntar-nos si aquesta “borratxera” musical està fent perdre el valor de la pròpia música. Crec que no, simplement els temps han canviat  i tenim una altra manera d’entendre-la i d’escoltar-la. En referència a l’àmbit clàssic, senzillament no forma part d’aquests esquemes, sinó que resta congelada en un passat i que d’alguna manera es considera com una mena d’antigalla per al jovent.
I doncs què esperàvem? Pretenem fer entendre una música que està fora del seu context, d’un tipus d’escolta diferent i amb un llenguatge complex i variat que està replet de significat, un significat que fins i tot, en algunes ocasions, els propis músics desconeixem. Però és que fa uns 50 anys no hi havia més o menys la mateixa situació? Sí, però amb la diferència  que la música clàssica gaudia d’un rang molt més elevat envers les altres músiques.
 Fa temps que ja es va plantejar la solució  a aquests problemes i actualment es poden trobar xerrades o conferències dutes a terme per especialistes dins o fora d’alguns concerts de música clàssica. Una idea molt bona per ajudar el públic a preparar l’ oïda i  apropar-lo a una comprensió de l’obra musical en tot el seu conjunt. Podem trobar moltes reflexions o projectes musicals que aporten diferents mirades a aquest camp i que estan en constant activitat. No obstant això, crec que s’haurien d’activar, normalitzar i donar a conèixer molt més aquestes propostes, no tan sols per a un públic habitual sinó també per acostar-se i fer una crida a aquestes noves generacions del nostre panorama espanyol que reben des de dalt un missatge erroni i estúpid sobre com hem de tractar la nostra cultura.






  • Share:

You Might Also Like

0 comentaris