Préssecs Melba, torrades Melba i salsa Melba

By Josep Pujol - d’octubre 24, 2022


 
Nellie Melba és el sobrenom de Helen Porter Mitchell, una soprano australiana d'ascendència escocesa nascuda el 1861. Va estudiar a París amb Mathilde Marchesi, i va fer el seu debut operístic el 1887 al Théâtre de la Monnaie de Brussel·les amb l'òpera Rigoletto, de Giuseppe Verdi. Va tenir molt èxit arreu del món gràcies a la bellesa de la seva veu i la perfecció de la seva tècnica, sumades al seu bon gust i musicalitat. Al llarg de la seva carrera va cantar a la Metropolitan Opera de Nova York, a la Manhattan Opera Company, a Chicago, a Monte Carlo, etc., però sempre va tornar a l'escenari de Covent Garden de Londres, que considerava la seva "llar musical" (Shawe-Taylor, 2009).

El 1892, després d'una representació de Lohengrin de Richard Wagner a Covent Garden, el cuiner francès Auguste Escoffier, que en aquell moment treballava a l'hotel Savoy de Londres, va preparar unes postres especial per la seva admiració per la cantant. El plat, descrit per Prosper Montagné a Larousse Gastronomique, consisteix en "prèssecs banyats en un llit de gelat de vainilla, servits en una copa d'argent incrustada entre les ales d'un cigne tallat en un bloc de gel, i recoberts d'un vel de sucre filat" (Cantagrel, 2001: 450). El nom que li va donar Escoffier a la seva creació va ser "préssecs al cigne", en referència a l'animal que apareix a l'òpera de Wagner, però posteriorment va començar a anomenar-se Préssecs Melba i se li va afegir un coulis de gerds. Avui en dia la recepta té incomptables variants, algunes amb crema Chantilly, i els seus comensals, tot i que sense ser-ne conscients, escampen pel món el nom de la famosa cantant (Cantagrel, 2001: 450).

Malgrat que els préssecs són el plat més conegut en el seu honor, també existeixen les Torrades Melba i la Salsa Melba. Segons l'empresa Old London, que actualment distribueix aquestes torrades, el 1897 Nellie Melba era al restaurant d'Auguste Escoffier i es va queixar que el seu pa era massa gruixut. En conseqüència, el xef va cuinar-li uns trossos de pa molt torrats i fins, que va anomenar torrades Melba en honor seu. Aquest plat, que va esdevenir una part bàsica de la dieta de la cantant, es cuina torrant les llesques de pa, després tallant-les lateralment i tornant-les a torrar, de manera que queden el doble de fines que normalment. Van ser comercialitzades el 1941, i actualment es troben a qualsevol supermercat, tot i que majoritàriament amb altres noms (Old London Foods, 2021). Per acabar, la salsa Melba és el coulis dolç de gerds que s'acostuma a servir amb els préssecs Melba i altres postres (Collins Dictionary, 2019).

Martina Agustí 

Referències

Cantagrel, Gilles (2001). "Musica e gola", a Nattiez, Jean-Jacques [dir.] Enciclopedia della musica, 1, pp. 443-463. Torino: Einaudi.

Collins Dictionary (2019). "Melba sauce" [en línia]. Collins Dictionary. Consultat el 16 de maig de 2022. Disponible a: https://www.collinsdictionary.com/dictionary/english/melba-sauce.

Old London Foods (2021). "The History of Melba Snacks" [en línia]. Old London Foods. Consultat el 16 de maig de 2022. Disponible a: https://oldlondonfoods.com/about/.

Shawe-Taylor, Desmond (2009). "Melba, Dame Nellie" [en línia]. Grove Music Online. Consultat el 16 de maig de 2022. Disponible a: https://www-oxfordmusiconline- com.esmuc.idm.oclc.org/grovemusic/view/10.1093/gmo/9781561592630.001.0001/ omo-9781561592630-e-0000018311?rskey=LvKmAx&result=1.

  • Share:

You Might Also Like

0 comentaris