El 1892, després d'una representació de Lohengrin de Richard Wagner a Covent Garden, el cuiner francès Auguste Escoffier, que en aquell moment treballava a l'hotel Savoy de Londres, va preparar unes postres especial per la seva admiració per la cantant. El plat, descrit per Prosper Montagné a Larousse Gastronomique, consisteix en "prèssecs banyats en un llit de gelat de vainilla, servits en una copa d'argent incrustada entre les ales d'un cigne tallat en un bloc de gel, i recoberts d'un vel de sucre filat" (Cantagrel, 2001: 450). El nom que li va donar Escoffier a la seva creació va ser "préssecs al cigne", en referència a l'animal que apareix a l'òpera de Wagner, però posteriorment va començar a anomenar-se Préssecs Melba i se li va afegir un coulis de gerds. Avui en dia la recepta té incomptables variants, algunes amb crema Chantilly, i els seus comensals, tot i que sense ser-ne conscients, escampen pel món el nom de la famosa cantant (Cantagrel, 2001: 450).
Malgrat que els préssecs són el plat més conegut en el seu honor, també existeixen les Torrades Melba i la Salsa Melba. Segons l'empresa Old London, que actualment distribueix aquestes torrades, el 1897 Nellie Melba era al restaurant d'Auguste Escoffier i es va queixar que el seu pa era massa gruixut. En conseqüència, el xef va cuinar-li uns trossos de pa molt torrats i fins, que va anomenar torrades Melba en honor seu. Aquest plat, que va esdevenir una part bàsica de la dieta de la cantant, es cuina torrant les llesques de pa, després tallant-les lateralment i tornant-les a torrar, de manera que queden el doble de fines que normalment. Van ser comercialitzades el 1941, i actualment es troben a qualsevol supermercat, tot i que majoritàriament amb altres noms (Old London Foods, 2021). Per acabar, la salsa Melba és el coulis dolç de gerds que s'acostuma a servir amb els préssecs Melba i altres postres (Collins Dictionary, 2019).
Martina Agustí
Referències
Cantagrel, Gilles (2001). "Musica e gola", a Nattiez, Jean-Jacques [dir.] Enciclopedia della musica, 1, pp. 443-463. Torino: Einaudi.
Collins Dictionary (2019). "Melba sauce" [en línia]. Collins Dictionary. Consultat el 16 de maig de 2022. Disponible a: https://www.collinsdictionary.com/dictionary/english/melba-sauce.
Old London Foods (2021). "The History of Melba Snacks" [en línia]. Old London Foods. Consultat el 16 de maig de 2022. Disponible a: https://oldlondonfoods.com/about/.
Shawe-Taylor, Desmond (2009). "Melba, Dame Nellie" [en línia]. Grove Music Online. Consultat el 16 de maig de 2022. Disponible a: https://www-oxfordmusiconline- com.esmuc.idm.oclc.org/grovemusic/view/10.1093/gmo/9781561592630.001.0001/ omo-9781561592630-e-0000018311?rskey=LvKmAx&result=1.
0 comentaris