Les receptes de Leonard Bernstein

By Josep Pujol - d’octubre 31, 2022


 

El director i compositor Leonard Bernstein es va inspirar en quatre receptes del llibre La Bonne Cuisine Française de l’any 1879 escrit per Emile Dumont,  Va traduir les receptes a l'anglès, de manera que La Bonne Cuisine: Four Recipes for Voice and Piano (1947) és l'únic cicle de cançons de Bernstein inspirat en la llengua francesa. Amb aquest llibre va posar música a les següents receptes: púding de prunes (Plum pudding), cua de bou (Queues de Boeuf ('Ox Tails')), Tavoukn Gueksis (una mena de kebab de pit de pollastre) i finalment un Civet à Toute Vitesse que, per entendre'ns, seria un rostit de conill fet a correcuita. 

De la mateixa manera en com consisteix la preparació d’aquests plats, la interpretació i composició musical que es fa d’aquestes receptes segueix el ritme que s’ha de portar a cuina. Per tal de comprendre una mica millor què va fer el compositor, posarem un parell d’exemples sobre com Bernstein es va inspirar en les receptes per a confeccionar la seva suite. 
En el cas del primer plat, Plum pudding, el púding de pruna anglès de  Nadal, o “Christmas Pudding”, servit al final d'un banquet nadalenc, és un dels plats més destacats de tot menú anglès victorià. La partitura de Bernstein assenyala que la recepta del púding de prunes s'hauria de cantar "tone preciso e senza espressione" o "més aviat desagradable", en ser un plat de tradició seriosa, com diuen els americans que era l’anglesa. També trobem més senyals interpretatius amb els quals Bernstein dona un toc humorístic, amb la recepta del Tavoukn Gueksis. És un kebab de pollastre típic de la cuina libanesa, àzeria, siriana i turca, entre d'altres. Aquest plat també és molt popular a Israel, on és denominat shipudei pargiyot ("pollastre primaveral en broqueta" (en hebreu: שיפודי פרגיות). Bernstein utilitza trets compositius popularment associats a la cultura turca per a aquesta composició.
La rebuda del concert va ser molt bona, fins i tot es diu que la millor època de Bernstein va ser quan estava en aquesta època humorística. Paul Laird, al seu llibre de 2002, Leonard Bernstein: A Guide to Research, va escriure que Bernstein "sovint estava en el seu millor moment quan escrivia música humorística" i que el seu "enginy brilla" a la peça. Laird va considerar que el "final és particularment efectiu". 
Paula Espinet

Bibliografia:
Cantagrel, Gilles. 2001. "Música e gola", a Nattiez, Jean-Jacques [dir.] Enciclopedia della
musica, 1. Torino: Einaudi, p. 443-463.

Chevalier, N. (2018). Iconic dishes, culture and identity: The Christmas pudding and its hundred years’ journey in the USA, Australia, New Zealand and India. Food, Culture & Society, 21(3), 367-383. https://doi.org/10.1080/15528014.2018.1451042

Cuisine: Bernstein’s FourCourse Suite. (1977, setembre 2). The New York Times. https://www.nytimes.com/1977/09/02/archives/new-jersey-weekly-cuisine-bernsteins-fourc ourse-suite.html

DUMONT, Emile.: «La bonne cuisine française. Tout ce qui a rapport à la table. Manuel-guide pour la ville et la campagne.» (s.d.). Le Festin de Babette. Recuperat 16 maig 2022, de https://www.lefestindebabette.fr/product/dumont-emile-la-bonne-cuisine-francaise-tout-ce-q ui-a-rapport-a-la-table-manuel-guide-pour-la-ville-et-la-campagne/

How Leonard Bernstein Wrote Music Inspired by Recipes. (2020, gener 22). Interlude. https://interlude.hk/cooking-with-leonard/

La Bonne Cuisine: Four Recipes for Voice and Piano. (2022). En Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/La_Bonne_Cuisine:_Four_Recipes_for_Voice_and_Piano

Works | Works | Leonard Bernstein. (2021, març 16). https://web.archive.org/web/20210316145647/https://leonardbernstein.com/works/view/132 /la-bonne-cuisine

  • Share:

You Might Also Like

0 comentaris