Un Nadal tocat de blues

By isaiesalbert - d’abril 10, 2019

Eric Clapton presenta el seu propi disc de nadales tal i com han fet molts grans del jazz o del pop anteriorment. Arribat a aquestes dates i en el seu paper de veterà bluesman, el guitarrista britànic materialitza les senyals que havia donat ja en A very special Christmas from Washington Dc l’any 1999 en aquella recordada actuació en directe. Però ara ha optat per tancar-se a l’estudi amb la intenció de donar llum a peces quasi oblidades i de reinventar-ne d’altres més conegudes.

El treball, publicat el 12 d’octubre, és un compendi de clàssics, velles obres perdudes i algunes novetats, on el blues i el format de balada prenen el protagonisme des de le primera cançó mentre sonen cascavells i campanes acompanyant melodies que ens fan intuir de vegades un caràcter nadalenc molt subtil i alhora familiar. Però aquesta familiaritat ens no ve donada precisament per Clapton, que ha volgut allunyar-se’n cantant melodies derivades de les nadales originals, mentre els diferents arranjaments mantenen la versió primigènia (cors, violins...). Des de la perspectiva d’oient, podríem arribar a pensar fins i tot que ha volgut sonar més a blues que a nadala. I no es que les dues siguin incompatibles. De fet en aquest treball apareixen junts els dos gèneres, però la impremta del criteri del guitarrista és rotunda.

En definitiva, si es vol ambientar la casa amb aquest disc durant els dies de festa, de segur que la sorpresa està servida per al convidats. Almenys aquest ha sigut el meu cas. Tot i esperar unes sonoritats a les quals el compositor ja ens té acostumats, popularitzar un gènere com la nadala mitjançant el blues (i rareses com la sentida dedicatòria a Avici en Jingle Bells) no és tasca fàcil. No obstant això, els seus seguidors (a qui va dedicat més expressament aquest treball) tenen ara un motiu més per pensar que Clapton segueix engendrant noves propostes mitjançant el seu estil que va transcendint durant dècades.

Eric Clapton 
Happy Xmas
Surfdog Records, 2018


  • Share:

You Might Also Like

0 comentaris