Alejandro Mateo: "La música és un acte social, i sigui en el segle XVIII o en el segle XXI, crec que ho continua sent."

By I. Urgell - de març 14, 2022

L’Alejandro Mateo es gradua de l'ESMUC l'any 2021 en el Grau d'Interpretació de Violí Històric, amb l'Emilio Moreno com a professor. S'interessa en la música de l’àmbit domèstic i realitza el seu Treball Final de Grau sobre aquest tema, emfatitzant i redescobrint el paper de la dona en aquest entorn ("Tous les soirs chez moi": Una aproximación a la música doméstica parisina de la primera mitad del siglo XVIII, 2021). A partir d’aquí, forma part de diversos projectes interpretatius relacionats amb aquesta investigació com Lieux Inconnus i Feminarum Aures.

                                        Irene Urgell

 

Alejandro Mateo  
 

1. Com a estudiant d'interpretació de violí històric, per què et vas fixar en el repertori de la música domèstica parisenca al segle XVIII?

Quan vaig començar a estudiar violí històric buscava un repertori per poder fer amb la meva parella, Monika, que toca el traverso, sense necessitat de baix. A partir d’unes sonates de Joseph Bodin de Boismortier vaig veure que aquest tipus de repertori m’agradava. A l’hora d’escollir el tema del Treball Final de Grau em vaig plantejar què significa l’etiqueta “música domèstica”, quin repertori i pràctiques comprenia i també per què acostuma a tenir l’estigma de ser una música de baixa qualitat.

2. El fet d'haver-te centrat en París i no altres llocs es deu a la quantitat de fonts o a un assumpte geogràfic?

—Hauria estat interessant entrar en algun repertori més proper, però estèticament em cridava més l’atenció el repertori francès. Tenint en compte que el treball em va enganxar a la pandèmia, vaig haver de buscar molta font en línia, i en el cas de França, a Gallica hi ha una gran quantitat de documentació, la majoria gratuïta i de fàcil accés. 

3. Les connotacions socials d'algunes pràctiques musicals, com és en el teu treball la música domèstica, són molt rellevants. Són pràctiques que tenien una funció social, i que només s'interpretaven en contextos determinats. Creus que ara al segle XXI ja no és tan així?

La música és un acte social, i sigui en el segle XVIII o en el segle XXI, crec que ho continua sent. Si comences a mirar músiques del passat i, sobretot, si decideixes interpretar-les al present; no et pots oblidar que sempre estàs fent una descontextualització. La clau és tenir en compte que mai podràs fer una reconstrucció 100% verídica del context original, perquè no pots desvincular-te del recorregut històric ni obviar l’època contemporània i les circumstàncies socials i culturals que tenim ara, que inevitablement són diferents de les d’abans. 

 

Elizabeth Jacquet de la Guerre - Sonata II - Presto

4. Com a intèrpret de música antiga has tingut l'oportunitat, durant la teva formació acadèmica musical, d'interpretar repertoris femenins?

—Sovint m’ha passat que no he pogut tractar aquests repertoris perquè això significava treure temps per fer compositors que es consideren més clau dins el cànon, com Bach o Corelli. Per treballar-lo a classe no hi ha hagut cap problema, però de cara a fer audicions, per exemple, es diu que no és prou representatiu del repertori de violí, en el meu cas. A vegades és frustrant perquè hi has d’estar lluitant molt. Tot i això, des de la mateixa Esmuc s’estan portant a terme projectes que reivindiquen aquests repertoris, especialment per iniciatives de l’alumnat, en el cas d’Antiga per estudiants com l’Alba Asensi, l’Ana Nicolás o la Jacqueline Bordón.

5. El fet que avui en dia la música sigui fàcilment accessible (en el sentit de com les noves tecnologies n'han catapultat la seva difusió), pot haver contribuït al fet que se li resti valor?

—Tinc la sensació que estem en un procés d’adaptació en aquest sentit, que s’està mirant de fer que l’accés a la música, a articles, partitures..., funcioni dins aquest context d’immediatesa digital. Considero que qui li vol donar valor, a la música i a l’art en general, ho fa sense importar-li l’entorn. També no sé fins a quin punt és una pèrdua de valor de la música, sinó que la manera en com s’utilitza s’ha transformat.

6. Tot i això, la tecnologia moderna també ens pot acostar al passat, i pot ser útil com a eina de difusió, en aquest cas, del repertori de totes aquestes compositores i amateurs. Quin paper ha jugat la tecnologia en el procés de creació del teu treball?

La tecnologia ha estat essencial per realitzar el meu TFG. Per exemple, en la gestió de fonts, o un cop estava treballant amb els repertoris de totes aquestes compositores, vaig pensar que seria útil tenir una llista on pogués anar recopilant les partitures, per mi mateix, i també perquè les persones que llegissin el treball poguessin disposar de material amb el qual treballar. Així, a l'annex del treball hi ha una llista amb links directes a partitures de compositores on en alguns casos el document està digitalitzat i en d’altres hi ha la possibilitat de comprar-lo.

7. Un cop acabada la teva etapa a l'ESMUC, inclòs el treball de final de grau, et veus continuant en aquest àmbit de la investigació musical?

—Pel que fa a la música domèstica la idea és continuar, ja que encara hi ha molt per fer en aquest àmbit. El que em venia més de gust després d’haver fet el treball, però, era avançar en la part interpretativa: fer sonar el repertori i certes pràctiques sorgides de la investigació que vaig fer, portar-lo a concerts. Pel que fa a la perspectiva de gènere sí que estic tenint projectes relacionats, com Feminarum Aures, on fem música només de compositores.

 

Podeu llegir el treball d'Alejandro Mateo aquí.


  • Share:

You Might Also Like

0 comentaris