Als soldats de Tosca els surt el tret per la culata

By Ginebra - d’octubre 01, 2018


L’òpera Tosca, de Puccini, a vegades s’ha anomenat “la maleïda” pels accidents ocorreguts en les seves representacions al llarg del temps, alguns dels quals han tingut lloc en l’escena de l’afusellament del personatge Mario Cavaradossi, amant de la protagonista, del tercer acte.
Fa uns anys, en uns assajos de Tosca a la Staatsoper de Viena, es produí una vaga de figurants poc abans de la funció. Llavors, els directors de l’òpera contractaren els soldats d’un regiment proper de l’exèrcit austríac i els digueren que, en rebre la senyal, havien d’afusellar qui es trobés davant la paret del castell.

En el moment de l’execució, el tenor havia sortit de l’escenari a causa d’un atac de tos i els soldats, que no coneixien l’argument de l’obra, es toparen amb Montserrat Caballé com a únic blanc. Quan es veié amenaçada per les armes, la soprano cridà: “Això sí que no! A mi no m’afusella ningú!”. El públic va tenir tal atac de riure que la funció es va haver de parar fins que finalment Cavaradossi va ser afusellat adequadament. 
 
Resulta irònic que en una altra representació de l’òpera, en el festival de Macerata, el tenor Fabio Armiliato havia resultat ferit de veritat i hagué de ser traslladat a l’hospital. En canvi, en una representació a Oviedo, en disparar l’esquadró sobre el personatge no se sentí cap soroll, el cantant expirà profundament i es llançà a terra. Llavors un soldat s’hi acostà, li escoltà el cor i exclamà: “Mario Cavaradossi ha mort d’apoplexia!”. Una altra vegada, al Teatro San Carlo de Nàpols, el tenor havia interpretat tan malament el seu paper que el públic aplaudí els soldats quan l’afusellaren.


Fonts:

Alier, Roger. 2003. Sotto Voce. Una historia insólita de la ópera. Barcelona: Ediciones Robinbook, Ma non Troppo.

Achúcarro, Agustín. 2010. “Tras la pista de Floria Tosca”, Intermezzo: Teatro Real Temporada 2010-2011, p. 247-264.

Cherubino. 28 Sept. 2018. “Anécdotas en la ópera: El público protesta”, LaOpera.net: Blog de ópera [consulta 26/09/2018]: http://laopera.net/anecdotas/anecdotas-en-la-opera-el-publico-protesta



  • Share:

You Might Also Like

0 comentaris