Strettezza di Petto

By Esteve Colomer Homar - d’octubre 01, 2018


L’anècdota de la qual us parlarem té a veure amb el conegut compositor i violinista del barroc, i autor de les famoses Quatre Estacions, Antonio Lucio Vivaldi.
Probablement poca gent sap que A. Vivaldi va ser sacerdot, i que ja als 15 anys va començar a estudiar teologia, passant per moltes branques d’aquesta: ostiari, lector, exorcista, acòlit, subdiaca, diaca i, finalment als 25 anys, fou ordenat sacerdot. Al llarg de la seva vida ha estat un personatge bastant curiós, però avui ens centrem en la seva vida sacerdotal.
Just després de ser ordenat sacerdot a A. Vivaldi el van començar a anomenar Il Prete Rosso (el sacerdot vermell) perquè era pèl-roig, detall del compositor també poc conegut, ja que sempre en les imatges que tenim d’ell surt amb perruques de l’època. 
Però el més anecdòtic de tot això és que un any després de ser ordenat sacerdot va haver de deixar de celebrar missa, pels problemes respiratoris que patia. I potser per això les peces de Vivaldi ens deixen sense aire. La qüestió és que ell ho definia com a strettezza di petto (pressió en el pit), el que es va entendre com una mena d’asma, malgrat unes investigacions mèdiques diuen que es podria tractar d’una angina de pit.
Segur que molta gent es deu preguntar per què va deixar de dir missa per patir d’asma. El fet és que les celebracions litúrgiques en aquella època no es celebraven com ara, que el mossèn està de cara als fidels i utilitza micròfons per a què tothom ho pugui escoltar bé. Però, abans del Concili Vaticà II, el sacerdot quan oficiava la missa donava l’esquena a l’assemblea. Necessitava una projecció i un volum molt elevat per tal que el so rebotés de manera que tots els fidels el sentissin i els arribessin per igual les paraules de l’Evangeli; a part de que la durada de la celebració era molt més extensa que en l’actualitat. 
És per això, doncs, que Il Prete Rosso per una strettezza di petto va deixar de celebrar missa i es va centrar bàsicament en la música, això sí, sense deixar de ser sacerdot.

Font:

Antonio Vivaldi. (2018). Retrieved from https://es.wikipedia.org/wiki/Antonio_Vivaldi

  • Share:

You Might Also Like

0 comentaris