Musicología: Manual de Usuario

By Esteve Colomer Homar - de gener 29, 2019

Musicología: Manual de Usuario

És un article escrit pel musicòleg i professor de l’Esmuc Rubén López Cano. Text didàctic escrit per a la seva pàgina web www.lopezcano.net, on ens defineix la musicologia, amb un format que crida l’atenció, fa un manual d’usuari de la Musicologia, com si fos una guia per un aparell. 

Rubén Lòpez Cano ens explica el funcionament i ús de la musicologia, d’una forma simple i que ens serveixi de guia per entendre bé què és. Tenir per fi una definició clara, què es fa, per què serveix, qui ho fa, i les motivacions i qualitats necessàries per estudiar-la. Text interessant i necessari ja que encara a dia d’avui, explicar què és la musicologia és una tasca complicada pels musicòlegs. 

El text està dividit en preguntes, les preguntes claus per entendre la musicologia. Primer ens defineix la musicologia com: un camp de coneixement que estudia la música com a fenomen físic, psicològic, estètic i cultural, tractant-se del estudi acadèmic de la música en un àmbit més teòric i discursiu
Ens defineix també què és un musicòleg, que es tracta d’un músic especialitzat, que té com objectiu produir coneixement explícit sobre la música, i ens mostra també les àmplies sortides laborals que pot tenir aquesta disciplina. Acaba, també, dictant-nos les qualitats claus que ha de tenir una persona per dedicar-se a la musicologia, i la vocació per fer-la. 

És un text que reconec que és molt útil per tenir una definició clara de la musicologia, però Rubén López Cano, sobretot en l’apartat de sortides laborals i els camps d’investigació, crec que és massa optimista. Sí que la musicologia té unes sortides laborals i camps d’investigació amplis, però no a aquest nivell, ja que només amb el títol de Musicologia no pots fer totes les feines que ell proposa. 

En conclusió, és un text útil i que crec jo que és clau llegir-lo si estàs interessat en la disciplina, per tenir clar els aspectes generals. Sí que remarco, però, el toc pretensiós que es deixa entreveure en l’apartat de sortides laborals no quadra amb la realitat laboral.

Títol: Musicología: Manual de Usuario
Autor: Rubén López Cano
Pàgina Web: www.lopezcano.net Text Didàctic. 
Any: 2007

Esteve Colomer Homar

  • Share:

You Might Also Like

0 comentaris