Cambrer, salsa i rialles

By Kalina Paz - de setembre 20, 2021

Matrimoni a la moda - William Hogarth


Beethoven a vegades era excessivament exagerat, impulsiu i s’enfadava a la velocitat de la llum. Això ens ho explica Ferdinand Ries, compositor, amic de Beethoven i qui ens relata la següent anècdota.

Un dia van anar a sopar plegats a un restaurant anomenat, El cigne (curiosament, l’experiència no va acabar sent tan maca com ho és un cigne). En aquest restaurant, el cambrer no li va servir el plat que Beethoven havia demanat. El compositor li va dedicar unes quantes paraules d’odi i sobretot de retret, mostrant-se insatisfet amb la tasca del cambrer, a les quals el cambrer no va respondre de la manera més educada, fet que va irritar Beethoven. I clar, què se n’espera de dues persones que perden la paciència a la vegada... Així doncs, ell mateix va agafar el plat que contenia un estofat de vedella amb salsa en abundància, i el va tirar a sobre del cambrer, específicament sobre el seu caparró.

Els cambrers de Viena són famosos per la seva destresa de portar innombrables plats variats a la vegada. Ja us podeu imaginar el patiment i l’angoixa del pobre home que no va poder moure els seus braços durant la dura experiència de la salsa fent-li pessigolles mentre li regalimava per tota la cara. Ambdós implicats en l’assumpte es maleïen i cridaven, mentre que els altres es petaven de riure tot observant el panorama que semblava un circ.

Finalment, Beethoven es va acabar unint a les rialles mentre mirava com el cambrer anava llepant a poc a poc la salsa que li queia de la cara. El cambrer estava molt emprenyat i intentava seguir amb els insults cap a Beethoven, però la salsa li impedia seguir insultant, per molt que ell ho intentava. Els moviments de la seva llengua li provocaven unes ganyotes ridícules. 
 
Tota l'escena era digna d'un quadre del pintor britànic i una mica satíric, William Hogarth, d’aquells d’un escàndol sempre interminable.


  • Share:

You Might Also Like

0 comentaris