L'èxit ignorat del "Sugarman"

By Marta Torrella - de novembre 08, 2015

Garbage ain't collected, women ain't protected 
Politicians using people, they've been abusing
The mafia's getting bigger, like pollution in the river
And you tell me that this is where it's at.
                                            The Establishment blues


La veu de Sixto Rodriguez, cantautor estatunidenc d’origen Mexicà, se’ns va fer familiar a partir de l’any 2012, gràcies al documental Searching for Sugar Man, malgrat que la seva carrera musical va començar a la dècada dels 70.

Rodríguez va enregistrar amb Sussex Records els seus dos primers àlbums, Cold Fact i Coming from Reality, els anys 1970 i 1971. Les lletres de les seves cançons reflectien la realitat del barri marginal on va créixer, fill de pares immigrants mexicans de classe obrera. L’any 1975, després que s’haguessin venut molt poques còpies dels seus discs, la companyia discogràfia va acomiadar-lo. Això va ser un cop baix per a ell, i va decidir deixar estar la seva carrera musical per dedicar-se al sector de la construcció i demolició. Això sí, mai va deixar d’implicar-se políticament per a la millora de la vida de les classes més baixes.


La curiositat de la seva història està en que, mentre creia que havia fracassat com a músic, o almenys en la indústria musical, a Sud-àfrica, durant l’apartheid, els seus discs començaven a sonar amb força. Les seves lletres van fer d’ell un símbol de la lluita antiracista sud-africana. Entre els seus fans hi havia el rumor que era mort, per això Rodriguez no va ser conscient d’aquest èxit fins que la seva filla va trobar un web dedicat a ell. Després d’aconseguir contactar amb els creadors de la pàgina, l’any 1996 Sixto va fer una gira per Sud-àfrica, en concerts que aplegaven milers de persones.


Finalment, l’èxit de Sixto Rodriguez ha tornat a créixer amb la pel·lícula documental Searching for sugar man del director suec Malik Bendjelloul.

  • Share:

You Might Also Like

0 comentaris