Concert participatiu de El Messies de Händel. Palau de la Música Catalana

By Antoni - de maig 08, 2017



Quan es va estrenar El Messies al 1742, ja va ser un èxit. Des de aleshores es porta representant ininterrompudament. És, potser conjuntament amb la Música aquàtica, l'obra més coneguda del compositor.
El context en el que va ser composta enalteix la particularitat de l'obra.
Händel, als seus 57 anys, venia d'estar un temps amb dificultats econòmiques i personals. Va patir una paràlisi. Posteriorment d'uns dies en un balneari, va poder recuperar-se de forma sorprenent, i li va sobrevindre un creixent fervor religiós. Un temps més tard, va escriure el Messies tan sols en tres setmanes. És per això, potser, la raó per la qual va concedir els ingressos de les representacions als hospitals, dirigint-ne cada any de forma benèfica. Deia que era música curativa, per això la representava en un hospital. Exactament deia: “no és música per divertir, sinó per millorar les persones”
Poques obres i compositors han tingut tant de reconeixement en vida com Händel i el seu Messies.
A la seva mort es van realitzar multitudinaris concerts del Messies en diferents llocs de Londres, arribant-hi a participar més de 4000 executants.

La música tot i que en la majoria dels oratoris de Händel trobem influencia italiana, el Messies té les seves arrels en les antigues passions i cantates alemanyes. Per a aquesta obra, Händel agafa prestat temes d'altres obres seves, com els duets X, XV i XVI, i també temes procedents d'himnes i obertures, com és el cas, del famós «Hallelujah».
Exceptuant la simfonia introductòria a mode d'obertura, i la Pifa, que celebra el naixement de Crist,
que són les dues per a orquestra, la resta de l'obra, transcorre entre aries, arietes, algun duet, recitatius i cors.

El text, és de Charles Jennens. L'obra està dividida en tres actes, i subdividida en escenes com si fora una òpera, i com en la majoria d'oratoris de Händel. El text no té argument, però si envolta un drama interior.
Les tres parts de l'obra enalteixen l'anunci de l'arribada del Messies., La Passió i Resurrecció i la realització de la Humanitat de l'obscuritat, i el sofriment cap a la llum i la llibertat. Està compost de versets de la Bíblia, (la major part de l'Antic Testament) escollits amb la finalitat d'il·lustrar la presència de Jesús entre els homes i reafirmar la seva divinitat.

En la primera part; es profetitza la vinguda del messies. En la segona part; s'il·lustra la Passió, Resurrecció i l'Ascensió; I en la tercera part, es narra la victòria de crist davant la mort i el judici final.

  • Share:

You Might Also Like

0 comentaris