O Vos Omnes: Música antiga de qualitat a Catalunya

By Unknown - de novembre 27, 2017


O Vos Omnes és una formació vocal formada l’any 2010 dirigida per Xavier Pastrana. És un dels grups amb més projecció que hi ha al Camp de Tarragona. La majoria del seu repertori és música dels s. XV al XVIII. Tot i ser un cor que no té plantilla fixa està compost de cantaires amb una llarga experiència vocal, molts d'ells formats a l'Esmuc.

El seu recorregut professional passa per tota Catalunya i també pel País Valencià. Han cantat al Festival de Música Sacra de Cardona, als Concerts de la Ruta del Císter, al FeMAP (Festival de Música Antiga dels Pirineus) han sigut la formació resident de l’Auditori Josep Carreras de Vila-seca.
Poc a poc la qualitat del grup vocal ha anat guanyant ja que els cantaires que en formen part són, molts, cantants professionals amb una experiència consolidada o són joves cantants que estan despuntant per la seva qualitat. Tant és així que hi ha cantaires que són guanyadors de beques com la Beca Victòria dels Àngels per a joves músics o també de la BecaBach, beca donada per la Fundació Bach Zum Mitzingen i patrocinada per Laboratoris Salvat, la qual dóna l'oportunitat a joves intèrprets a fer de solistes dins d’un repertori del barroc centrat en la família Bach, però que també toca altres compositors.

Aquesta qualitat també es veu reflectida en les crítiques que han rebut en els últims anys; l’any 2014, en la interpretació del Messies de Händel, la Revista Musical Catalana destaca la seva interpretació com “una de les millors versions que se n’han ofert darrerament al nostre país”; l’any 2016, en la interpretació de les tres primeres cantates de l’Oratori de Nadal de J. S. Bach, la mateixa revista explica que “Va resultar un veritable plaer per al nombrós públic escoltar aquesta interpretació d’un nivell artístic i expressiu altíssim, quelcom indispensable per afrontar amb mínimes garanties les obres mestres de Bach”, i aquestes crítiques entre moltes d’altres.

A nivell informal han rebut la felicitació excepcional de Bernat Vivancos, compositor català, que actualment és compositor del cor de la Ràdio de Lituània, amb l’apunt de que era l’únic cor a Catalunya capaç d’interpretar les seves obres amb qualitat i tal com les ha pensat ell al moment de compondre-les.

Tot i les poques ajudes que obtenen de les institucions públiques, és una formació que ha aconseguit perdurar i mantenir la qualitat a base de fer produccions i de poder demostrar que es pot fer música de qualitat a Catalunya i que no cal que marxem a l’estranger a escoltar bones versions. Que  potser és un punt del que hauríem de reflexionar.


  • Share:

You Might Also Like

0 comentaris