Xavier Sabata: La veu del barroc

By Tania - de novembre 27, 2017

Xavier Sabata és un famós cantant nascut a Avià, Barcelona, el 1976. La seva tessitura és la de

contratenor.
En un inici Xavier Sabata es va formar en interpretació teatral a l’Institut del Teatre de Barcelona; paral·lelament va cursar estudis de saxòfon i va obtenir una menció honorífica. Professionalment, s’inicià a l’activitat teatral de la Barcelona. Si no hagués viscut aquesta època, mai hagués agafat interès pel cant històric.
La primera vegada que es va presentar per entrar a estudiar cant va ser a Basilea on no va ser acceptat i, posteriorment, es va presentar a l’Esmuc. El 2002 entrà a l’Esmuc i estudià sota la tutela de Marta Almajano. Va perfeccionar la seva tècnica amb Hartmut Höll i Mitsuko Shirai a Alemanya, a la Hochschule de Karlsruhe.
En un inici, la seva tessitura habitual de cant era la de baríton però li agradava cantar peces en falset. D’aquí va néixer el seu interès per aquesta veu. Ha declarat en moltes entrevistes que un inici li va ser molt difícil seguir aquest camí. Considera que ha ajudat a fer més visible i reconeguda la figura de contratenor, la qual estava molt ocultada per les sopranos i els barítons. Considera que la figura del contratenor era necessària per a poder interpretar tot el repertori compost per a castrat.
El 2006 va treure el seu primer disc, Le Jardin Des Voix. Aquest projecte va catapultar la seva carrera, ja que va ser promocionat per William Christe i comptà amb la participació de Les Arts Florissants. Després d’aquest projecte va gravar molts més discs: Sopranos y Castrati en el Londres de Farinelli, el 2007; Faramondo, el 2009; Altus - From Castrato to Countertenor, el 2009; Handel: Amore X Amore, el 2010; Bad Guys, 2013, Tamerlano, el 2014, i Catharsys (2017), entre d'altres.
En la premsa musical i la no musical, se’l considera una figura molt important dins del món de la música antiga. Un dels trets que més destaca la premsa sobre ell és la seva homosexualitat la qual no ha amagat en cap moment. Considera que els homes homosexuals canten millor la veu de contratenor perquè no els costa acceptar el que fan. Poques vegades parlen de la seva veu a la premsa, però sí destaquen que les seves actuacions són molt expressives vocalment i gestual.
Actualment, està participant en molts projectes per tota Europea, principalment Itàlia i Alemanya.



  • Share:

You Might Also Like

0 comentaris