ELS PREMIS GRAMMY SÓN DESPRESTIGIOSOS?

By Clara Iniesta - d’abril 24, 2017

Pel que sembla, els premis Grammy, originalment anomenats Gramophone, són una distinció atorgada per l’Acadèmia Nacional de les Arts i les Ciències de la Gravació per a donar un suposat mereixedor reconeixement a una fita destacada en la indústria musical a un artista en concret. Actuacions d’artistes, discursos d’aquests i presentacions d’aquells premis ben merescuts són unes de les diferents parts amb les que compta la gala.

L’Acadèmia de Gravació, en aquest cas, escull els guanyadors. Tanmateix, qui pot assegurar que una persona del tribunal no sigui amiga d’un artista? Una cuidada selecció de cantants, coherents en el que fa a l’àmbit de cada categoria, a la seva adscripció temporal i fins i tot a una perspectiva estilística, caracteritza els premis que es presenten cada any als Estats Units. Però, són totalment objectius? Són un bon exemple Adele i Beyoncé aquest any per reflectir la situació de tupinades musicals. Ambdues són artistes amb un gran talent, virtuosisme, delicadesa, energia i musicalitat. Per què se les ha de reconèixer a uns premis? Adele és millor pel seu triomf històric? Beyoncé és pitjor per no haver-ho obtingut?

Hi ha una gran distància entre la proposta de la cerimònia, els continguts d’aquesta mateixa i el resultat final. Molts artistes es poden sentir atacats veient com Taylor Swift sempre s’ho emporta tot i no té ni la meitat de camí recorregut que Eminem, per exemple. No entenc quin és l’objectiu dels organitzadors; si presentar uns artistes o un producte per al fandom juvenil. Ambdues coses poden ser acceptades i tenen la seva pròpia qualitat, però convindria no mesclar-ho. Com a institució que celebra les obres artístiques dels músics, dels cantants, compositors, productors i especialistes tècnics, hem arribat a esperar que els Grammys mantinguin tots els valors i que reflecteixin el millor de la música que neix de la nostra cultura. Però, desafortunadament, l’entrega dels premis s’ha convertit en una sèrie d’hipocresies i contradiccions. Ens fa preguntar-nos per què aquella recompensa va dedicada a un artista, i per què no a un altre.


Crec que els Grammys no són més que una màquina gegant de promoció per a la indústria de la música. Es dirigeixen a un públic d’intel·ligència baixa i alimenten a les masses. No es dediquen a honrar les arts o a les creacions d’artistes. És el negoci de la música celebrant-se a ell mateix.

  • Share:

You Might Also Like

0 comentaris