Barcelona Gipsy Klezmer Orquestra a l'Apolo: explosió energètica

By Mar Rfe - de març 08, 2015

La banda, acompanyada de molts convidats, va mostrar totes les seves cartes a un públic disposat a donar-ho tot


Lloc: Sala Apolo | Data: 5 de març 2015 





De camí a la llarga cua per entrar al concert, hi ha un grup d'amics fent cua. Amb l'escassa llum de l'Avinguda del Paral·lel, és difícil endevinar la seva edat. Tenen vint? Trenta? Quaranta? Això passa amb BGKO: són un grup de música que abarca públic de totes les edats. I no només s'hi barregen edats. Reelaboren cançons tradicionals catalanes en ritmes orientals i swing gypsy de l'est, o bé cançons revolucionàries cubanes a ritmes balcànics, o fusionen música balcànica i klezmer amb tendències mediterrànies. Tal i com ells expliquen, busquen l'autenticitat i màgia que les llegendes els/ens van deixar. A més a més, cada membre prové d'una contrada diferent: Itàlia, Grècia, Sèrbia, Catalunya, França, Índia, Alemanya i Mèxic.



La banda va sortir a matar: de seguida els intèrprets van posar-se el públic a la butxaca. Poc els va costar fer que vibrés el terra de l'Apolo (si sou usuaris de la sala, sabreu que el terra pot arribar a moure's estrepitosament quan el públic està en èxtasi) al tocar les seves cançons més enèrgiques com Cigani Ljubiat Pesnji. Servidora, estant a la galeria de dalt, va veure com la massa de gent ballava i saltava entusiastament. Tenen un tour de force per a fer ballar i moure al públic que els van portar a l'èxit en el seu concert. La seva música és una proposta ballable i hedonista que va arribar a la sang de tots els presents. Les cançons que van interpretar són del seu primer disc Imbarca i cinc del que publicaran pròximament. Els qui ja coneixien les cançons de la banda van tenir el que anhelaven i els qui no els coneixien es van deixar seduir pels ritmes eclèctics i vibrants.



Sobre l'escenari, el conjunt instrumental format per el sextet d'acordió, percussió, contrabaix, guitarra, clarinet i violoncel, eren presents quasi bé en totes les seves peces. Depenent de quines tocaven s'hi incorporava la cantant principal, els cantants convidats, un violinista, un saxofonista o una segona guitarra. Capítol apart es mereixen els convidats especials per al concert: l'eminent saxofonista de l'est King Ferus Mustafov, el popular cantant de música gitana d'Eslovènia Vlado Kreslin (qui ha col·laborat amb R.E.M) i la cantant turca Nihan Devecioglu (que ha actuat amb Bobby McFerrin). Bravo. BGKO sempre treballa amb artistes convidats, com en el cas del seu segon disc que just ara estan gravant. Tots els músics són mercenaris de primera divisió.



En definitiva, un concert rodó ha de ser quelcom semblant a això. Són un dels panorames de música balcànica patri més interessant actualment.


  • Share:

You Might Also Like

0 comentaris