Mans a la guitarra solien cantar...

By Unknown - de març 09, 2015

 ...la història d'un avi que va anar a Cuba a bordo del millor vaixell de guerra de la flota d'ultramar. Un avi que, tal com ens recorda l'havanera, és el meu, és el nostre. Perquè inexplicablement – bé, podríem intentar fer un estudi perquè ho fos, d'explicable, però això ja són figues d'un altre paner i d'un altre escrit – quasi per tot arreu de Catalunya algú et respondria un solemne «a bordo del Català» si t'arranquessis a cantar el primer vers de la famosa cançó. Entre d'altres coses, emblemàtica. Això és el que és aquesta cançó que potser no saps on l'has après, però ben segur que forma part d'aquell repertori que cantat a la vora del mar, en una nit d'estiu, et sona molt millor.



Però si parlem d'emblemes hem de parlar necessàriament d'alguna cosa a la qual representa. En altres èpoques afirmaríem que és símbol del poble català, quasi un Poble convertit en una espècie d'entitat amb barretina. Avui dia aquest terme tan corrent no és del tot pràctic, sinó que seria més correcte (i amb menys olor de romàntic) referir-nos a un sentiment identitari català. Essent l'avi mariner una expressió i un vehicle d'aquesta catalanitat construïda, que no per estar en plànol de les percepcions esdevé menys real ni actua amb menys força. De tota manera, endinsar-nos en aquest tema espinós (ah, santes espines!) ens allunyaria del propòsit original que sembla resistir-se a aparèixer en aquesta breu part introductòria. El perquè s'ha convertit en el nostre avi, el de tots, seria una qüestió d'allò més interessant de respondre. Però abans ens cal una altra resposta: qui és aquest nét i què és el que ens narra?



Josep Lluis Ortega i Monasterio és el suposat autor de la nostra havanera (alguns estudis han contradit que sigui així, però en tot cas, no donem cap opció com a definitiva). El que sí és segur és que la cançó és un homenatge als morts en la guerra de Cuba (1879), conflicte que confrontà espanyols i cubans per la independència d’aquests darrers. A partir d’aquí, cal remarcar que El meu avi és una creació literària, la qual cosa vol dir que no és una crònica històrica malgrat inspirar-se en un fet real. El resultat d’això és que els petits detalls que s’afegeixen o es canvien esdevenen molt interessants. Per exemple?



La lletra fa referència a un vaixell de guerra, un buc que va trencar el bloqueig de la marina nord-americana a Cuba diverses vegades. Malgrat anomenar-se El Català en l’havanera, el seu vertader nom era El Montserrat, una transformació que lliga amb el fet de representar aquesta catalanitat. Encara ho fem més local quan una mica més endavant se’ns fa referència a que els mariners són de Calella de Palafrugell, municipi on el gènere de l’havanera s’ha cultivat molt. Precisament, els mariners canten havaneres i beuen cremat, fet que no es correspon amb la realitat històrica ja que aquesta tradició s’implanta posteriorment... però d’aquesta manera, la tradició s’afirma i se li confereix un passat situat més endarrere.  D’altra banda, la temàtica de la cançó també resulta curiosa. La guerra de Cuba fou una guerra per una colònia espanyola, en la que sí que hi participaren catalans, però en aquella època el sentiment de pertinença a un territori català era molt menys accentuat. Per tant, no és un conflicte on especialment els catalans hi estiguessin representats. Però tot i així, l’havanera representa una identificació amb un passat imaginari, amb una pàtria catalana. Aquesta és la nostra història, sembla que ens digui, una història de sacrifici per dret propi i no només con una part més del territori espanyol.



Per últim però no per això menys important, la data de composició de l’havanera: 1968. Curiosament, és del mateix any que l’Estaca de Lluis Llach, tot un símbol de lluita contra el franquisme i del sentiment català. Penso que ambdues han esdevingut un element vist com a propi: tal i com la gent s’aixecava i es balancejava quan s’interpretava El meu avi en la seva època, el seu caràcter simbòlic, d’himne, perdura fins als nostres dies.

  • Share:

You Might Also Like

0 comentaris