Repàs històric de l'Esmuc (2006-2011)

By Irene H - d’abril 08, 2016


Els anys compresos entre les promocions 2006-2007 al 2010-2011 conformen una etapa clau en la història de l’Escola. En aquests anys vàrem rebre la visita d’alguns dels més grans referents actuals del món de la música, i és també l’etapa en la que van néixer les formacions instrumentals de l’Escola. Aquestes són unes pinzellades de la seva història.

El juliol del 2006 ens va visitar la mezzo-soprano Teresa Berganza, acompanyada de la seva filla, la cantant Cecilia Lavilla i el pianista Juan Antonio Álvarez-Parejo. Pocs mesos després, tot just a l’inici del curs 2006-2007, va tenir lloc l’homenatge a la pianista catalana Alícia de Larrocha, un acte que va acollir més de tres-cents assistents en el que es va inaugurar la placa commemorativa de l’Aula Alícia de Larrocha i en el que varen tocar estudiants i professors de piano de l’Escola. L’octubre d’aquest mateix any també va visitar l’Escola el president de la Generalitat Pasqual Maragall i va sorgir el primer cicle estable de l’Esmuc: “Els concerts de l’Acadèmia”.

L’any 2007 també va ser molt especial per moltes raons. Per suposat, la visita de la prestigiosa violinista Anne-Sophie Mutter va ser un dels grans esdeveniments; però també perquè a finals del mes de gener de 2007 van debutar les primeres tres formacions de l’Escola: la Cobla, l’Orquestra Simfònica i la Big Band. L’Ensemble de Música Antiga es va crear un any després, el 2008, i va ser presentat en un concert que fou dirigit per la violinista especialista en música barroca Chiara Bianchini amb un programa titulat La Guerra de Successió: Compositors italians a Barcelona. El juny d’aquest mateix any varem rebre la visita del mundialment famós clavecinista i director d’orquestra Christopher Hogwood. Joan Albert Amargós, Christopher Hogwood i Bernat Castillejo van dirigir respectivament els estudiants de la Big Band, l’Orquestra Simfònica i la Cobla de l’Esmuc. És durant el mes de novembre del mateix any que el professor Josep Borràs i Roca, reconegut fagotista i doctor en musicologia, va assumir la direcció de l’Escola.

El 2009 va destacar per ser l’any en el qual l’Esmuc va celebrar les primeres trobades obertes del Quartet Casals i també perquè es va crear una nova formació instrumental: la Banda Simfònica de l’Esmuc. El curs 2010-2011 va ser també molt significatiu. El mes de març va tenir lloc un concert en homenatge al compositor suís Klaus Huber. Aquell mateix mes, els estudiants també van poder assistir al curs L’ús de l’exposició continua en Haydn a càrrec del teòric i analista William E. Caplin, autor del llibre Classical Form: A Theory of Formal Functions for the Instrumental Music of Haydn. Al juliol, l’Escola s’incorporà al RECERCAT, el Repositori de Documents de Recerca de Catalunya, i durant el 2011 els estudiants de flamenc de l’Escola varen participar en el cicle Poco Ruido y Mucho Duende apadrinats per la cantaora Mayte Martín. Però segurament un dels canvis més trascendents en la història de l’Escola i que va tenir lloc durant el curs 2010-2011 va ser el canvi al nou pla d’estudis de Bolonya. 

  • Share:

You Might Also Like

0 comentaris