XI Trobada de Música Mediterrània

By Oriol Grèbol - d’abril 01, 2016

Com sabreu, fa cinc anys que se celebra la fantàstica exposició de Veus de la Mediterrània, ideada pel Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí i el Museu de la Música de Barcelona. Aquesta proposta interactiva conté àudios i vídeos i és gratuïta.

Pretén estudiar la veu i el cant –així com l’expressió d’aquests– en les activitats quotidianes que les persones realitzem, com vendre peix al mercat, participar en una activitat castellera, llaurar el camp o animar un equip de futbol. L’activitat s’enriqueix quan es relacionen i comparen les diverses versions d’aquell que està al mercat, a un plaça, al camp, o a un estadi amb la d’altres països. Resulta que cada cultura té un tret comú: comparteixen el Mediterrani.

Enguany, a Torroella, es faran les XI Trobades de Música Mediterrània els dies 1, 2 i 3 d’abril. Sobretot se centraran en la música i dansa de La Cabília, Algèria, una població que enmig del sotrac de les guerres ha mantingut viva la cultura popular. Tot un encert, molt interessant. L’aspecte, el so i les olors de la població algeriana envairan la plaça de la vila que estarà oberta a tot el públic.  

Tallers, xerrades, concerts, contes i molta festa, són algunes de les nombroses activitats carregades de dinamisme que es realitzaran. El taller de cançó serà dirigit per les germanes Ammour i Massinissa Aït-Ahmed, el de dansa el protarà Nouara Immoula, i el de percussió Massinissa Aït-Ahmed. El dia 1 es farà un concert a càrrec de Akal i l’endemà per part del grup Tighri Uzar. Us hi podeu inscriure al web.

En un país normal –si més no culturalment, com solc dir– això seria possible i més barat si la Generalitat hi aportés material i compartís despeses econòmiques. Malauradament, aquest esdeveniment sols rep el suport gairebé moral d’altres col·lectius culturals i manté un preu elevat per poder pagar els ponents i organitzadors (la gran majoria algerians).

Sortosament, s’han realitzat altres trobades amb la mateixa finalitat i d’una altra temàtica pel que fa el context: estudis de Sardenya, Occitània, València, Mallorca i les Pitiüsses, Creta, Els Balcans, Salento, Alentejo i Tuníssia. Espero que pròximament s’interessin per la música popular del mediterrani grec i les seves dionisíaques danses. 

  • Share:

You Might Also Like

0 comentaris