Repàs històric de l'Esmuc (2011-2016)

By Marta Torrella - d’abril 09, 2016

Els últims anys de la història de l’Esmuc fins l’actualitat han estat claus per acabar de reafirmar-ne la identitat com a centre superior d’ensenyament musical que, com a tal, té una missió diversa: els Masters, els Graus, els Postgraus, la recerca, la formació contínua… Un període marcat per la crisi i la reducció de pressupostos no ha impedit l’activitat contínua a l’Escola, l’organització i acollida de congressos, jornades i festivals, masterclasses, i un llarg etcètera.

El curs 2011-2012 va començar amb el primer número de l’EsmucDigital, com a continuació de la secció que hi havia hagut fins llavors a la Revista Musical Catalana. Aquest canvi de la revista a un suport digital pretenia potenciar-ne la funció com a eina de difusió, comunicació, recerca, debat. Durant aquest curs van fer-se a l’Esmuc les IIes Jornades de Pedagogia, una iniciativa dels estudiants, i la IIa Convenció de flautistes, co-organitzada amb l’AFE, l’Associació de Flautistes d’Espanya. El mes de maig va constituir-se l’ASSAE, amb la votació de la seva Junta el dia 9.

El curs també va estar clarament marcat per les incomoditats que va crear la sentència dictada pel Tribunal Suprem sobre els títols otorgats en centres d’ensenyament artístics superiors. Tant la institució com els alumnes de l’Esmuc van estar molt implicats en la causa i van dur a terme diverses accions i manifestacions per mostrar-ne la disconformitat.

El curs 2012-2013 va ser un curs d’estrenes: l’estiu de 2012 es van iniciar els Cursos d’Estiu de l’Esmuc, una iniciativa que ha seguit exitosament fins hores d’ara; va estrenar-se l’especialitat de Producció i Gestió, el Màster d’Estudis avançats en Interpretació de la Música Clàssica i Contemporània, el cicle de Jams al bar Llanterna i el Cor de Cambra Alumni, sota la direcció de Lluís Vila i Johan Duijck.

Al maig de 2013 es van fer les Jornades de Musicologia a l’Esmuc, organitzades per la Jove Associació de Musicologia (JAM); al Juliol, la trobada internacional del shakuhachi, organitzat per la European Shakuhachi Society. Aquest esdeveniment va donar peu a que el consorci Casa Àsia cedís part de la seva col·lecció (llibres, enregistraments, etc…) a la Biblioteca de l’Esmuc.

L’Esmuc va seguir fent de seu de diversos esdeveniments durant el curs 2013-2014: al novembre amb la primera edició del Fiddle Congress, que va ser un èxit rotund, i al desembre el LIFE Victoria, el festival de Lied impulsat per la Fundació Victòria de los Ángeles.

Diverses formacions d’alumnes de l’Escola van participar a esdeveniments de la ciutat com per exemple la Barcelona LapTop Orchestra al SonarKids, diverses actuacions al Born CC, la Casellas Sound System, una proposta musical que fusionà música tradicional amb bases electròniques.

És rellevant també els relleus de caps de departament que hi va haver aquest any: Manel Camp, de Jazz i Música Moderna, cedí la seva responsabilitat a Francesc Capella; Javier Duque, de Pedagogia, deixà pas a Ignasi Gómez; Josep Moliner, de Música Tradicional, a Joan Asensio, i Eduard Resina, de Teoria, Composició i Direcció, a Fèlix Pastor. 

El 7 de juny de 2014, els alumnes van acomiadar el curs amb un dinar, un cercavila i diversos concerts davant l’escola.

Durant el curs que començava el setembre de 2014, l’Esmuc engegà els cursos d’extensió, una manera d’obrir les portes de l’Escola a persones interessades en conèixer de prop les diferents especialitats que s’ofereixen i el personal docent que en forma part. Al setembre es va dur a terme la primera Jornada de Recerca a l’Esmuc; a l’octubre, el cinquè Congrés Nacional de Musicoterapia, i a l’abril, les primeres Jornades d’Estudi dels instruments de Cobla.


A nivell d’agrupacions musicals, l’any 2015 va presentar-se la primera producció de l’Esmuc Jazz Project, “Keith Jarrett”; es va iniciar el Música>Bcn, un cicle de concerts d’estudiants de l’Esmuc a diversos Centres Cívics de la ciutat; el departament de Música Antiga va interpretar l’Orfeo de Monteverdi, i finalment, es va reprendre el cicle de flamenc Salvia Nueva a la sala Mediterráneo, després de l’èxit de les edicions anteriors.

  • Share:

You Might Also Like

0 comentaris