Per què escric (sobre música)

By Unknown - de juny 14, 2015



Per la comoditat econòmica no, us ho asseguro. O almenys, de ser així és un mitjà poc intel·ligent: més em valdria barallar-me per l’herència d’alguna – fins al moment desconeguda – parent excèntrica sense descendència, que barallar-me per que l’ordre de les lletres alteri el producte de forma original, transcendent en la història i significativa per l’espècie humana. O apuntant un pèl més baix, per que les paraules estiguin al meu servei expressant allò que vull transmetre. Així doncs, la pregunta que necessàriament ha de venir a continuació és, i que és el que vols transmetre? Molt correcta i lògica, la pregunta, però força molesta. Jo només vull... ballar sobre arquitectura. És a dir, escriure sobre música. 



Escriure per entendre? Sí, no i potser. Entendre sobre tu, sobre ells i nosaltres, sobre la intenció de, la obra de, l’estil de... Mai entendre la música. Ni tan sols quan entens el què la forma, com la forma, per què la forma. Perquè encara en aquest moment, hi haurà alguna cosa volàtil. Efímera i aquosa: que si la intentes agafar amb els dits, s’escola. Hi ha alguna cosa que no està feta per ser entesa. Que no pot ser nombrada. Llavors que fan les paraules? Al seu torn, creen. No busquen la equivalència, no volen inventar una etiqueta concreta. No volen ser la taula, paraula que compleix la seva funció amb diligència. Sinó que s’escapen, volen més amunt i misteriosament, se n’adonen que cada cop estan més prop d’entendre. Si no les creus, fes la prova: llegeix sobre la serotonina, la dopamina i la oxitocina. És l’amor, em diuen. Ara deixa que t’ho expliqui un poeta. Ell que llença amunt les paraules, les fa girar sobre elles mateixes, les amaga i les ensenya, els fa oblidar qui són... i potser d’aquesta manera elles retenen l’aigua en el seu palmell per uns instants, abans que torni a desaparèixer.



Diuen que hi ha coses que no es poden explicar. La música només és una d’elles. Música. Música. Però per molt que llegeixis, això no és una pipa. I llavors per què...? Per què ho intentes? T’hi apropes, la rodeges, la mires de prop i de lluny, preguntes coses que poden tenir resposta. Però et contradius, i vols abraçar l’aire, i vols descriure amb paraules allò que no té paraules. Descrius, amb un llista llarga d’adjectius, però no dius. No ho fas sempre, alguns cops ho evites i parles dels milions de coses que hi relaciones, de les coses amb paraules obedients i inofensives. Però només a vegades, et llances a l’abisme. Escric sobre música perquè no és possible escriure sobre música. I què seria de la vida si no els perseguíssim, aquests impossibles?






PD: Les paraules amaguen veritats. I també mentides. Alguns cops no volen significar res, d’altres i de forma involuntària, revelen més del que volien. O això és el que volem que sigui?

  • Share:

You Might Also Like

0 comentaris