L'Auditori vibra amb la Rússia del s. XX

By Unknown - d’octubre 24, 2016

El passat divendres set d’octubre, Xostakóvitx i Rakhmàninov van encarregar-se d’omplir la Sala Pau Casals de L’Auditori de Barcelona de música clàssica. Van ser els protagonistes del segon concert dins el cicle simfònic de L’Auditori, aquest cop sense el director titular, Kazushi Ono.

El programa que oferia l’OBC (orquestra resident) es basava en exemples molt característics de l’estil dels dos compositors russos esmentats. Per una banda, una primera part amb la “Rapsòdia sobre un tema de Paganini”, Op. 43 de Rachmaninov, composta el 1934. Es tracta d’una obra concertant per a piano i orquestra simfònica, d’uns 22 minuts de durada. L’habilitat tècnica que requereix li és exigida al solista és coneguda arreu del món; en aquesta ocasió, va exhibir-la el pianista macedoni Simon Trpčeski. La seva va ser una actuació molt viva, en la qual van destacar la mobilitat corporal i la comunicació amb el director, Josep Caballé, que transmetia l’energia despresa del virtuosisme pianístic a l’orquestra. El públic va quedar entusiasmat amb la interpretació del pianista, que va sortir a oferir un bis en dues ocasions, acompanyant el primer violoncel i el concertino. Cal esmentar que Trpčeski va sortir a tocar en substitució de John Lill, pianista titular per a aquest concert que va veure’s incapacitat degut a una malaltia sobtada.

La segona part del programa consistia en la interpretació de la Vuitena Simfonia de Xostakóvitx, estructurada en cinc moviments i de durada aproximada d’una hora. Aquesta obra, d’una magnitud extraordinària, va sorprendre gratament el públic de la sala, que va restar en silenci absolut (condició sovint utòpica) durant la major part de moments climàtics de la simfonia, com impressionat per l’estridència i la dissonància. Els tres últims moviments, que es toquen sense interrupció, van esgotar les possibilitats acústiques de l’espai. La vetllada va ser intensa, amb una sala gairebé plena i aplaudiments finals insistents.

Deixem aquí alguns enllaços per a més informació:

https://www.auditori.cat/ca/la-8a-de-xostakovitx

http://www.ara.cat/cultura/Cal-musica-classica-opcio-tothom_0_1664233593.html

  • Share:

You Might Also Like

0 comentaris