"Músics de vagó"

By Unknown - d’octubre 21, 2014

Un dia qualsevol a Barcelona, entre setmana. Són gairebé les vuit del vespre, i com de costum la calor inunda el vagó, per compensar el fred de fora. El tren, abarrotat de gent, presses, estressos i ganes d’arribar a casa. Cares llargues, reflectant el malestar de la gent, i sobretot un individualisme latent. Ningú parla amb ningú, ni un sol creuament de mirades.

En una de les parades, a les zones altes de Barcelona, pugen tres músics molt animats. Portaven dues guitarres, una harmònica i una pandereta. Entre la gent que viatjava, es podien contemplar cares de sorpresa al veure l'energia en aquells tres músics. Amb un somriure d'orella a orella, van començar a interpretar la seva música. Van tocar temes dels Beatles adaptats, segons van explicar, a la seva combinació d'instruments. Van ser quatre cançons, i cada qual més animada. A mesura que avançaven, el rostre i les mirades dels espectadors van evolucionar. Primer, com he explicat, s’intuïa un cert menyspreu, però poc a poc, la gent es va anar animant, fins al punt que es podia veure gent xiulant les cançons, acompanyant-les amb palmes o fent un lleuger moviment corporal, indicant complicitat amb la música que escoltaven. Lo sorprenent de tot això, és que tothom va viure aquesta experiència de forma agradable, no hi havia ningú descontent/a, o com a mínim feia veure que no. Semblava extrany, quan normalment els músics al tren estan tan injustament infravalorats. Doncs era tant senzill com que l’entusiasme no es va aturar en cap moment, i la seva forma de moure’s i viure la música, ho indicaven constantment.
Per acabar, es van acomiadar fent una petita explicació de perquè estaven allà i perquè feien tot allò. Es van presentar. Venien de molt lluny, del Perú, i els tres eren germans. A continuació, van explicar el motiu pel qual estaven en aquell tren, regalant la seva música. Evidentment, hi havia un interès econòmic, per poder cobrir les seves necessitats. Però ells esperaven algo més que allò. Esperaven un somriure de cadascuna de les persones que hi havia, i així ho van explicar. Al acabar, tot el vagó, molt emocionat, va començar a aplaudir sense parar, a treure totes les monedes que tenien i a regalar-les a aquells tres nois, que els havien fet per un moment oblidar tota la resta i gaudir d'una espurna de bellesa. Aleshores, acomiadant-se de tothom i agraint moltes vegades la rebuda de la gent, van baixar del tren, esvaint-se com el fum, entre les vies.

El tren es va quedar amb un ambient molt més distès, la majoria de gent estava somrient, i algunes fins i tot es van quedar xerrant. Les cares llargues havien desaparegut, mentre que la música es va quedar viva dins aquells vagó.





  • Share:

You Might Also Like

0 comentaris