Els divendres a la Plaça del Rei

By Unknown - de juny 15, 2014

Divendres a les 22:00 és una molt bona hora per organitzar una trobada per ballar. Final de setmana, un dels primers moments des del dilluns que moltes parelles tenen per passar temps plegats sense horaris. Una oferta de ball tradicional, gratuït, en un lloc que transpira transcendència i que, acompanyat de la música, t’ajuda a transportar-te a altres temps, és una molt bona elecció.

Enmig de sons i balls tradicionals, es crea un ambient d’alegria i energia compartida entre els que hi són presents. Sempre trobes cares conegudes, que coneixes d’allà. Gent que tan sols va allà a mirar, a seure a les escales a prendre la fresca mentre mira gent ballar, algú que passa per casualitat, estrangers...

Les Danses a la Plaça del Rei, conegudes també com “Els divendres a la Plaça del Rei”, van començar el 1984 quan, de manera no oficial, alguns músics i balladors es trobaven per passar-s’ho bé ballant danses tradicionals al carrer. A mida que passava el temps, el volum de gent que participava en aquesta trobada anava augmentant, es creaven vincles més forts entre els que es coneixien de passar les nits a la plaça. Arran d’aquest augment de participació, va néixer l’Associació de Danses a la Plaça del Rei, per tal de poder demanar subvenció i poder convidar grups a tocar a la plaça. Tot i així, les ajudes econòmiques que rebien eren – i són – mínimes. Al llarg del temps s’han trobat amb diversos problemes pel permís perquè es pogués dur a terme degut a algunes queixes dels veïns, que han fet que aquests balls s’hagin d’acabar a les 12 en punt de la nit, sense poder-se allargar – tot i que a vegades, sense amplificar els instruments, queda un grup reduït de gent que segueix ballant i tocant una estona més –.

La veritat és que aquestes trobades són poc reconegudes, però són importants i molt apreciades per a tots aquells que hi van i que fan que, aquesta activitat que va començar com a quedada d’amics, continuï essent un punt de trobada, desconnexió de la rutina, i coneixement. És un espai gratuït, obert a tothom, i encara que no sàpigues ballar, sempre hi haurà algú que estarà encantat de donar-te un cop de mà i t’acompanyarà en el ball!!

Les nits dels divendres de tardor i primavera a Barcelona doncs, tens l’oportunitat de poder treure el cap i conèixer aquest ambient que, tot i que és força anonimat, la sensació és d’un espai familiar, amagat en aquesta petita plaça de la gran Barcelona.
Roser Serrano

  • Share:

You Might Also Like

0 comentaris