Un projecte de matrícula

By Unknown - de juny 14, 2014


Marçal Ramón i Castellà va ser el gran protagonista el divendres dia 13 de juny, al teatre el Patronat de la Garriga. Allà a les vuit del vespre ens va presentar el seu projecte de final de carrera de l'Escola Superior de Música de Catalunya (Esmuc), una feina de tot un any i potser més i tot. Músics, balladors, actors i geganters ens van oferir un espectacle digne de recordar.
La música dins els cicle de Corpus era més o menys el seu projecte, és a dir, farcir les festes de Corpus amb una música descoberta i preexistent, que gràcies als seus treballats arranjaments tenien un caire modern, amb tonalitats poc convencionals per aquests tipus de música tradicional, amb instruments fora d’aquests àmbit, amb balls decididament no populars i amb melodies que escapaven a la estabilitat de la tonalitat.
En Marçal i el seu acordió diatònic ens van oferir un aire de modernitat, d’innovació a unes músiques que s’estan perdent. Ens va recordar a tots que la cultura és viva i en constant evolució, per tant la música tradicional no pot quedar ‘tal i com sempre s’ha fet’, ja que d’aquesta manera la destruïm, la descontextualitzem, i la convertim en una matèria de museu, allunyant-la de les persones que la fan possible i que la mantenen viva, i juntament amb l’evolució o els canvis de les persones, de generació a generació, de poble en poble, la música és quelcom efímer i en constant transformació.
Dalt de l’escenari vàrem gaudir d’un ball pla ballat per l’esbart dansaire de Granollers, de coreografies moderes fetes per tres balladors que van deixar el públic embadalit, d’actors i actrius que ens anaven explicant amb exemples com viuen el Corpus els garriguencs i garriguenques. Un dels moments més emotius, de pell de gallina, va ser el ball dels gegants del poble dalt de l’escenari. Era la primera vegada que els dos grans personatges pujaven a aquell teatre a mostrar el seu ball, i allà dalt encara semblaven més grans i majestuosos.

L’esforç del Marçal a l'hora d’arranjar les peces, l’estudi previ per tocar-les de meravella, reunir un grup de músics, d’actors, dos grups diferents de balladors, els geganters i a tot el públic va ser recompensat amb llargs i sorollosos aplaudiments i ovacions demanant a crits que li donessin la matrícula d’honor. Encara no sabem si serà així o no, però tot l’esforç, el treball i la música s’ho valia, així que només em queda desitjar-li moltes felicitats i sort en aquest camí que tot just ara comença de veritat.
Laura Mutgé

  • Share:

You Might Also Like

0 comentaris