Qüestió d'espais...

By Unknown - de juny 15, 2014

Temps enrere se’n parlava i en corria la veu, però ara ja és definitiu i segur. El proper curs 2014-15 s’obrirà un conservatori a Figueres. D’opinions n’hi ha de tot tipus, crítiques a com s’ha dut o s’està duent a terme el procés, gent molt a favor, gent molt en contra...

Fins ara, el cinquè i sisè curs, que són els que conclouen el cicle del Grau Professional, s’havien de cursar al Conservatori de Girona, ja que a les escoles de música no s’hi imparteixen. La idea és, doncs, obrir un segon conservatori a la província i, per tant, oferir més places perquè hi hagi més estudiants que puguin cursar aquests cursos, ja que a Girona sovint es fa curt el que és el nombre de places, i potser hi ha algun jove a qui no li era possible fer aquest viatge.

El que m’agradaria comentar, però, no fa referència a la forma com s’impartiran aquests cursos, ni al professorat –que ara mateix desconec–, sinó a l’espai que esdevindrà el conservatori. Inicialment el 2011, quan el govern de l’alcaldia de Figueres (CiU) va fer la proposta de la creació d’aquest conservatori, es va pensar en ubicar-lo als Caputxins, un espai en obres on, actualment, s’hi està construint un auditori amb capacitat per a 300 persones. Finalment, però, s’ha decidit que s’aprofitaran les instal·lacions de l’IES Alexandre Deulofeu durant les tardes. Així doncs, al matí s’hi veuria un ambient d’estudiants d’ESO i Batxillerat, i a les tardes es convertiria en conservatori. És cert que aquest institut és l’únic de la ciutat on s’hi imparteix el batxillerat artístic i el d’arts escèniques –argument que han fet servir com a punt a favor a l’hora de dir avantatges de tenir el conservatori allà–, però no crec que sigui l’espai adequat. Si més no, no de forma definitiva, com es té previst.
Com molta gent que conec d’aquí dalt, vaig acabar el Grau Mitjà al Conservatori de Girona, cursant els tres últims cursos allà. Vaig conèixer l’ambient que hi havia aquells anys, sobretot l’últim, en què jo ja havia acabat el batxillerat i durant el curs només vaig fer conservatori. Més d’una vegada m’havia passat el dia allà, i era magnífic. Per altra banda, per casualitats de la vida, vaig fer el batxillerat d’arts escèniques a l’IES Alexandre Deulofeu de Figueres i, per tant, també en conec les instal·lacions. Les classes són força àmplies, consta d’un parell de laboratoris, menjador, un gimnàs, i dues aules que eren on hi fèiem les assignatures més relacionades amb música. Una comptava amb un parell de pianos de paret, i alguns altres instruments de percussió, carillons etc. La qüestió és que s’haurien de fer alguns canvis de classes i reformes en quant a organització de les classes, que desconec si faran o no. És clar que una sola aula amb piano no és suficient per un conservatori, ja que és un instrument que s’usa molt freqüentment en les classes, tant del propi instrument, com en classes d’altres instruments per tal d’acompanyar el que l’alumne toca, classes de llenguatge... i, paral·lelament, aquests instruments necessiten una atenció i una cura que no sé si, al matí, tindrien –tots coneixem més d’una història fruit de gamberrades de l’ESO i Batxillerat...–. Per altra banda, una cosa que tots els estudiants de música valorem quan estem tocant, és la sonoritat de la sala: dubto que les aules de l'institut afavoreixin massa aquest aspecte...! 
Com a última cosa que m'agradaria comentar, i que valoro molt del conservatori, és el fet que estigués obert de nou del matí a nou del vespre i que per tant, tens l’opció d’anar a estudiar al centre dins aquest horari –sempre que hi haguessin aules lliures, que a la tarda sempre era més complicat perquè és quan es duien a terme les classes–. Són molts els estudiants que, més d’un matí lliure o hores lliures d’institut del matí o migdia, van al conservatori a estudiar. Considero doncs, que aquest punt seria una manca força important d’aquest futur conservatori de Figueres. Com he dit anteriorment, no em semblaria tan greu si aquest espai fos de forma provisional, però pel que sembla,  la intenció és que en aquest edifici hi convisquin diversos serveis. 
Roser Serrano

  • Share:

You Might Also Like

0 comentaris