La Jove Orquestra Intercomarcal (JOIC) està de festa.

By Unknown - de juny 09, 2014



Ja fa cinc anys que uns quants joves músics amb moltes ganes i molta il·lusió iniciàvem aquest projecte. Assajos intensius a Tarragona, amb una formació petita, un repertori prou prometedor, músics de diferents indrets de Catalunya, debats sobre el nom de l’orquestra... Així va començar el que avui s’ha convertit en una orquestra simfònica amb un grapat de projectes a l’esquena. La feina altruista de molta gent ha permès que aquesta iniciativa no s’interrompi, sinó tot el contrari, que creixi dia a dia amb noves idees i noves ambicions.



Ja fa dos anys que s’organitza un concurs de solistes, per donar l’oportunitat a joves intèrprets de tocar una obra del seu repertori acompanyats d’una orquestra; l’estiu passat la Unió Europea va confiar en la música i en la nostra feina, proporcionant-nos una subvenció per tal de realitzar un encontre internacional amb una jove orquestra d’Alemanya i una altra d’Itàlia... Els projectes es van sumant i l’experiència ens ha fet aprendre molt, però sembla que ben pocs saben veure la importància d’iniciatives com aquestes, tirades endavant per joves emprenedors que creuen en el que fan i que lluiten per allò que els agrada.



De moment, en aquest estiu d’aniversari la JOIC celebra els cinc anys al Festival d’Estiu de Tarragona interpretant l’obertura de Fidelio (Beethoven), el Concert per a dues flautes de F. Doppler i Shéhérezade (Rimski-Korsakov), amb la col·laboració de la companyia de dansa del ventre Alhazar, que ens fascinarà amb una coreografia inspirada en Les mil i una nits.

De fet, ja fa temps que s’està treballant en aquest cinquè aniversari per fer que la música “clàssica” sigui una mica més present en la nostra societat, però a les institucions sembla preocupar-los poc i aconseguir un públic jove és una tasca cada dia més difícil. Quin és, doncs, el problema? La música “culta” (amb moltes cometes...) occidental està creant una distància massa gran amb el públic? Ja no es correspon amb els nostres dies? S’ha convertit en una qüestió d’estatus? És ja una pura qüestió econòmica?... En tot cas, aquesta música forma part de la nostra tradició i convivim amb ella, potser cal buscar una manera de reformular-la o adaptar-la als nostres temps.
Anna Sardà

  • Share:

You Might Also Like

0 comentaris